Skandalöst jaktbeslut skämmer ut Sverige

2013-01-29

Trots att Naturvårdsverkets egen generaldirektör nyligen sagt att det inte blir någon jakt och trots att EU-kommissionen varnat Sverige för att genomföra en ny vargjakt, verkar det nu komma beslut om en omfattande genetisk urvalsjakt.

- Jag är bestört över det vansinniga beslutet. Regeringens vargpolitik består av jakt och ingenting annat. Alla underlag som finns visar att det är nya gener Ä och inte jakt - som är helt avgörande för att vargstammen ska bli livskraftig, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare i Svenska Rovdjursföreningen.

EU-kommissionen har varnat Sverige för att genomföra en ny licensjakt innan bland annat frågan om genetisk förstärkning är löst. Men regeringen trotsar nu kommissionens varningar.

- Regeringen skämmer ut Sverige internationellt om vargfrågan nu måste avgöras i EU-domstolen, säger Ann Dahlerus. Protestbrev mot jakten har haglat över myndigheterna och media världen över har rapporterat om Sveriges vargjakter och rättsliga process med EU-kommissionen.

Efter EU-kommissionär Janez Potocniks varning sa generaldirektör Maria Ågren att det inte är troligt att Naturvårdsverket skulle kunna fatta beslut om jakt. En domstolsprocess i EU skulle inte gynna vargförvaltningen, menade Ågren.
Naturvårdsverkets projektledare Helena Lindahl argumenterade så sent som förra veckan mot licensjakt innan genetisk förstärkning genomförts och vargstammen är på väg mot gynnsam bevarandestatus. Men trots detta blir det alltså licensjakt; helt i linje med jägarkårens och regeringens gemensamma krav.

- Det finns starka skäl att misstänka att det är regeringen som drar i trådarna, säger Ann Dahlerus. I stället för att värna de svenska vargarna offrar Sveriges miljöminister vargstammen för att fiska röster till sitt eget parti hos vargfientliga väljargrupper. Lena Ek missbrukar sin position som minister och det är ingenting annat än en skandal.

För ytterligare information:
Ann Dahlerus generalsekreterare i Svenska Rovdjursföreningen 076-850 06 53

Gå till arkivet