Rovdjursföreningen beskriver Länsstyrelsens skyddsjaktsbeslut som lättsinnig

2012-06-21

Rovdjursföreningen anser att Länsstyrelsen i Värmland allt för lättsinnigt har gett tillstånd för skyddsjakt på tre ungvargar i Fosrhyttan i Filipstads kommun. I en skrivning till Länsstyrelsen för föreningen fram sin kritik och farhågor vad en skyddsjakt kan innebära för vargarna i Brattforsreviret där jakt är tillåten under juni och juli.
Föreningen ifrågasätter starkt hur man med två likande händelser med vargar i området med stor tidsskillnad kan påstå att de "utvecklat ett oönskat beteende".

Så här skriver Svenska Rovdjursföreningen:

"Till Länsstyrelsen i Värmland
Svenska Rovdjursföreningen är kritisk mot det lättsinniga sätt som Länsstyrelsen i Värmland hanterar bestämmelserna för skyddsjakt på varg.
Länsstyrelsen i Värmland har gett tillstånd för skyddsjakt på tre vargar i Forshyttan i Filipstads kommun i Brattforsreviret. Vargarna antas vara ungvargar från kullen född 2011. Jakten får bedrivas från nu fram till sista juli, alltså mitt under brådaste valpperiod i reviret, där det också finns två föräldradjur och sannolikt också en kull valpar födda i mitten av maj.
Anledningen till skyddsjakten är att de tre vargarna uppträtt närgånget mot en kvinna med en tax sent på kvällen 17 juni. Trots att hon viftade mot dem med en slana och tjoade lämnade de inte platsen.
Enligt Länsstyrelsens bedömning har vargarna utvecklat ett oönskat beteende och styrker denna uppfattning med en liknande händelse under vårvintern på en plats nära två mil från Forshyttan. Även då handlade det om förmodade ungvargar som inte gick att skrämma iväg.
Svenska Rovdjursföreningen ifrågasätter bedömningen att dessa två händelser kan betraktas som att vargarna ”utvecklat ett oönskat beteende”. Det kanske inte ens handlar om samma vargar.
Föreningen ifrågasätter också skyddsjakt i ett revir mitt under valpperioden, då valparna födda i maj är som mest sårbara och behöver båda sina föräldrar. Risken att föräldradjuren skjuts i samband med skyddsjakt på ungvargar i samma område är uppenbar.
- Om det fanns möjlighet att överklaga beslutet skulle vi göra det. Men i Sverige saknas möjlighet för miljöorganisationer att få en rättslig prövning av jaktbeslut, säger Ann Dahlerus."

 

Dokument för nedladdning

Forshyttan.pdf

Gå till arkivet