Rovdjurföreningen överklagar skyddsjakten i Sjundareviret

2016-05-05

Länsstyrelsen i Stockholm beslutade i veckan att en (1) varg skall få skjutas i Sjundareviret fram till 10 juni.
Detta för att minska riskerna för skador på tamdjur i området.
Rovdjursföreningen och Was har förgäves överklagat beslutet som togs av Länsstyrelsen på eget initiativ.
Ingen av föreningarna vill ha jakt på eventuellt kvarvarande vargar i reviret.
De hade också begärt inhibition.


Även ägarna till Molstabergs gård som drabbades av flera angrepp på sina får under förra betessäsongen har klagat på beslutet.
Men här handlar det om att man vill skjuta bort alla vargar som finns kvar, kanske tre till fyra ungvargar från valpkullen som föddes förra våren.
i höstas sköts föräldratiken och nu på vårvintern pekar det mesta på att hanen lämnat reviret för att söka sig en ny tik. DNA-prov tagna under vårvintern visar att det funnits minst tre valpar kvar i reviret, men dessa kan redan vare långt borta. Ungvargar drar gärna iväg från sin hemrevir redan vid ett års ålder. Men eftersom båda föräldradjuren är borta kan det bli så att en av ungvargarna stannar kvar, troligen då en tik.
Förvaltningsrätten har prövat både Was och Rovdjursföreningens överklagande och kommit fram till att Länsstyrelsens beslut ska gälla. I och med att man inte inhiberar jakten är det en fingervisning om hur det kommer att gå när själva sakfrågan senare prövas.
Ännu verkar inte någon jakt ha kommit igång. Jaktledare säger till lt.se under torsdag förmiddag att ingen varg skjutits.
Kvar att pröva för Förvaltningsrätten i Stockholm är Molstabergs överklagande som handlar om att jakten ska utökas, inte stoppas.

 

 

Dokument för nedladdning

Sjundajakt överklagas.pdf

Gå till arkivet