Kolmården avbryter all social kontakt med sina vargar - läs djurparkens rapport

2012-10-02

Varghägnen på Kolmården byggs om och all socialisering mellan människor och varg upphör.
Detta med anledning av den tragiska händelsen i somras då en av parkens djurskötare hittades död inne i ett av varghägnen.
Kolmårdens djurpark skriver till Arbetsmiljöverket och anser att man inte längre kan garantera varken personalens eller besökarnas säkerhet inne i hägnen och avbryter därför tills vidare all kontakt med vargarna. De kommer att behandlas som övriga rovdjur som finns i parken.
Läs parkens hela rapporten här nedan.

Allt tyder på att kvinnan dödades av vargarna.
Ä För oss går säkerheten först. All vidare socialisering mellan människor och vargar har stoppats. Idag sker ingen närkontakt mellan personal och vargar. Omedelbart efter olyckan stoppade Kolmården dessutom möjligheten för våra gäster att besöka vargarnas hägn, säger Mats Olsson, vd på Kolmården, i ett pressmeddelande.
Ombyggnade skall stoppa direktkontakt mellan personal och varg. Hägnen utrustas med bakhägn och slussar som kan styras utifrån, så att vargarna kan föras undan när de anställda ska gå in.
I rapporten till Arbetsmiljöverket beskriver djurparken hur vargarna uppträtt aggressivt vid minst ett tidigare tillfälle under 2011.
Trots ett mycket hotfullt beteende från vargarnas sida som skakade om den drabbade djurskötaren ordentligt ansåg inte djurpoarken att rutinerna behövde förändras.
Förundersökningen om dödsfallet på Kolmården pågår fortfarande. Åklagaren inväntar Arbetsmiljöverkets utredning innan det beslutas om någon ska åtalas.

Dokument för nedladdning

Olycksrapport Varg.pdf

Gå till arkivet