Katastrofalt förslag som banar väg för masslakt på de svenska rovdjuren

2013-09-12

Regeringens förslag om vargstammen är ännu ett bakslag för svensk vargpolitik och slår helt undan benen för det bräckliga samförstånd som Vargkommitténs ordförande Peter Egardt lade grunden till i sitt betänkande. Återigen har vetenskapen fått stryka på foten i hopp om kortsiktiga politiska vinster för det vargfientliga centerpartiet, säger Svenska Rovdjursföreningen om regeringens nya rovdjursproposition som presenterades idag.

Regeringen föreslår ett intervall på 170-270 som ett värde för gynnsam bevarandestatus för den svenska vargstammen. Detta trots att regeringen tidigare erkänt att den nivån inte räcker för gynnsam bevarandestatus.

- Det finns ingen som helst vetenskaplig eller juridisk grund för ett så lågt värde. Förslaget är en katastrof för svensk vargpolitik och för den svenska vargstammen, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare i Svenska Rovdjursföreningen. Om målet varit att uppnå ett brett samförstånd är detta ett totalt misslyckande.

Värdet understiger dagens drygt 350 vargar och på så vis banar det väg för en ny licensjakt redan kommande vinter.

- Jägarkåren kräver vargjakt och en minimal vargstam och det är precis vad den här regeringen med centerpartiet på miljöministerposten vill leverera. Regeringen har trixat med många varianter under senare år för att få till en legal vargjakt och nu försöker man genom att manipulera med värdet för gynnsam bevarandestatus, säger Ann Dahlerus.

Svenska Rovdjursföreningen har poängterat till regeringen att förutsättningen för ett brett samförstånd om vargpolitiken är en trovärdig hantering av processen med vargstammens gynnsamma bevarandestatus. Värdet borde tas fram i en öppen och transparent process så att andra forskare och civilsamhället kan ta del av det vetenskapliga underlaget. Det ska dessutom vara baserat på bästa vetenskapliga grund och kvalitetssäkras genom en oberoende vetenskaplig granskning. Men med regeringens förslag stängs nu dörren till en sådan öppen process.

- Det är uppenbart att detta handlar om att få till en så låg siffra som möjligt i stället för att göra en seriös beräkning. Även när det gäller björnen är värdet är katastrofalt lågt. Detta banar väg för en masslakt på de svenska rovdjursstammarna, som knappast kommer att leda till fred i den här överhettade konflikten, säger Ann Dahlerus.

Kontakt:
Ann Dahlerus, generalsekreterare
Svenska Rovdjursföreningen
08-441 41 17
0768-500 653

 

Gå till arkivet