Fyra järvar i Tansenreviret

2010-11-30

Vargflocken i Tansenreviret har "sällskap" av fyra järvar.

- Minst fyra järvar livnär sig på resterna av vargflockens byten, säger Curt Danielsson i nätverket Gyllbergsgruppen.

Det innebär att det under förra vintern kan ha skett en järvföryngring i området, i så fall en av de sydligaste i Sverige i "modern" tid.

I samband med den senaste veckans snöfall har ett halvdussin medlemmar i Gyllbergsgruppen arbetat för att genom spårningar säkerställa antalet vargar i Tansenflocken.

Före älgjakten observerades en flock om tio vargar och de nu genomförda spårningarna visade att det just då fanns "minst" nio vargar i området.

- De var uppdelade på tre grupper och genom spårning i fält kunde vi ringa in grupperna och säkerställa att inga djur blev räknade mer än en gång, berättar Curt Danielsson, som tillsammans med Håkan Björling leder nätverket och kolla upp inrapporterade observationer.

Under spårningarna kollade gruppmedlemmarna också upp järvförekomsten. Det har under en följd av år funnits järv i området och det har spekulerats i att järvarna blivit så stationära att de ynglat eller skulle komma att yngla.

- Nu hittade vi järvspår i två geografiskt avgränsade områden och totalt handlade det om fyra djur. Järvarna följer vargarna och äter av deras "matrester". Vid bakspårning har vi också kunnat konstatera att järvarna tagit skogsfågel, berättar Curt Danielsson.

Jägareförbundets Anders Andersols konstaterar att järvarna kan leva gott på resterna av vargarnas byten.

- Om järvarna ynglat i området är det en av de sydligaste järvföryngringarna i Sverige i modern tid, konstaterar Anders Andersols.

Relaterade länkar

Gå till arkivet