Finskryskan släppt i nordvästra hörnet av Stockholms län

2013-03-15

Här i den röda rektangeln har finsk-ryskan släppts.

Vargtiken är släppt i norra delen av Stockholms län nära Hallstavik.
Transporten gick bra och tiken var pigg när hon gav sig iväg ut ur transportburen.
Tiken var lugn under färden och pigg när hon släpptes ut i området som Länsstyrelsen i Stockholm tidigare angett som lämpligt område.

Vargtiken är släppt i nordvästra hörnet av Stockholms län, enligt ett förslag från oktobre 2011. Området som då angavs som lämpligt för att sätta ut flyttvargar, alltså vuxna vargar, ligger mellan länsgränsen mot Uppsala län och vägarna 280 och 76, med Gottröra i söder och den norra gränsen strax nordväst om Hallstavik.
Där någonstans finns den finsk-ryska tiken för tillfället. Hur länge är omöjligt att säga men eftersom det med vargmått mätt är ganska nära Östermåla som är den plats hon sattes hur vid tredje flytten i början av februari förra året, är det inte omöjligt att hon snart har hittat tillbaka till sitt spår norrut. Och då står det inte på förrän hon är "hemma" i Junsele igen.

Den här gången kommer man att kunna följa hennes väg. Hon har fått ett GPS-halsband.
- På veterinärens inrådan har vi valt ett halsband med drop off-funktion. Det betyder att halsbandet ramlar av efter cirka en månad. Veterinärens bedömning grundar sig på att den här vargtiken visat tecken på eksem från halsband tidigare, berättar Magnus Kristoffersson, projektledare på Naturvårdsverket.
Finsk-ryskan är en långvandrare och alltid återvänt till mer eller mindre nära det område hon fångades in.
Var hon ställer kosan den här gången vet hon bara själv.

Finskryskans historia

Gå till arkivet