En månads skyddsjakt på tikvarg i Sandviken

2012-07-23

Länsstyrelsen i Gävleborg sade i helgen ja till skyddsjakt efter en varg i området Dalsäng, Jäderfors och Kunggården inom Sandvikens kommun.
Skyddsjakten får pågå fram till 17 augusti.

Länsstyrelsen fick in ansökan om skyddsjakt den 18 juli efter att en varg stressat och jagat en grupp på 21 kvigor som sprängde ett stängsel och sedan sprang några kilometer till ett annat inhägnat område med kvigor.
Länsstyrelsens besiktningsman har besökt platsen och har konstaterat både spår av varg vid fållan där djurägarens kvigor varit instängda och nya spår på samma ställe men i motsatt riktning.
I området finns sedan tidigare dokumenterade skador av varg på tamboskap och under 2011 dödades en tacka och en fårbesättning i det aktuella området. DNA-analys av spillningsprover från inventeringssäsongen 2011/2012 har visat att vargen som rört sig i området är en tik och avkomma från Korså-reviret.
Motiveringen till beslutet om skyddsjakt är risken för upprepad allvarlig skada på boskap och svårigheten att bygga stängsel runt det stora aktuella området . Beslutet grundar sig även på skadorna som uppstått de senaste året och observationerna om en närgången varg.

Relaterade länkar

Gå till arkivet