Debatt: - Rovdjursturism kan samsas med jaktturism

2011-05-24

Håkan Semb i Ånge gav den 20 maj synpunkter på en intervju med mig som ST publicerade den 4 april.
Det verkar som om Semb menar att det måste råda en motsättning mellan jaktturism och rovdjursturism.
Som om det som skulle vara bra för jaktturismen måste vara dåligt för rovdjursturismen och tvärtom. Som om den ena sortens turism måste vara fiende till och bekämpa den andra.
Antingen - eller.
Han säger det inte tydligt, men det verkar som om han menar så.

Jag känner igen resonemanget, men jag förstår inte varför det ska vara så. Visst förstår jag att det blir en del bekymmer för en jaktarrangör om det visar sig att en vargfamilj eller några av dess medlemmar råkar befinna sig just där han tänkte låta sina gäster jaga en viss dag. Men sådant får väl en jaktarrangör ställa in sig på i ett land med en fullständig fauna.
Och inte borde väl denna jaktarrangör behöva vara sur på rovdjurskollegan för den sakens skull. Ring upp henne i stället och be henne ta hand om gästerna den dagen, så får de bekanta sig lite med vargen om det blir svårt att jaga älg eller rådjur.
Och om rovdjurskollegan får en grupp gäster där några vill jaga i stället för att leta spår av björn och varg - ring upp jaktkollegan och erbjuda honom några gäster. Sedan äter ni middag och badar bastu tillsammans på kvällen. Man måste inte motarbeta varann bara för att man har olika inriktning eller åsikter.
Svenska jägare - turistvärdar eller ej - måste uppfinna nya sätt att jaga, som inte riskerar jakthundars liv. Det blir en omställning - javisst. Vi mänskor är intelligenta varelser - vi klarar omställningar. Jägare får pröva sig fram till nya sätt att jaga - kanske med nya hundraser. Uppfödare får hjälpa till på sina sätt.
Alla är ju överens om att turismen är viktig för Norrland - ja, för hela vårt land - och att vi bör göra allt för att utveckla vad vår bygd har att bjuda på. Om våra gäster möter värdar som samarbetar och talar väl om varandra så trivs de bättre - och kommer tillbaka. Det är bättre för alla än om värdfolket tittar snett på andra med annan inriktning. Alla gäster har ju inte samma smak.
Naturturismen från Centraleuropa är på frammarsch. Den nya - ekologiska - naturturismen har nog ännu större utvecklingsmöjligheter än jaktturismen. Vi har inte råd att avstå från den, eller släppa den till våra grannländer att exploatera. Men vi behöver för den skull inte kräva att jaktturismen ska träda tillbaka.
Semb frågar sig varför Jägarförbundet inte vet det jag anser mig veta om löshundsjaktens framtid. Det kan nog bero på att det är jag som dragit slutsatsen att löshundsjakten är på väg att utrota sig själv. I och med licensjakten på varg har en upplyst opinion både internationellt och i vårt land upptäckt hur otidsenlig och naturfientlig denna är - åtminstone i nutida svensk tappning. Och det som den vetenskapliga världen inser, det brukar bli verklighet rätt snart.
Tryggve Hedtjärn
Naturvän
Fränsta

Relaterade länkar

Gå till arkivet