Vi bagatelliserar inte vargfrågan

2010-01-18 |

Sverige har en liten population av varg, decimerad nu till 210 (?) individer genom jakt utan vetenskaplig grund och i strid mot EU:s naturvårdslagstiftning. Jakten har väckt starka känslor och proteststorm likt den inför FRA-beslutet 2008.

Vreden riktar sig mot jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) och miljöminister Andreas Carlgren (C), vars uttalanden om syftet med jakten, att förbättra inavelsläget, visar på brist på genetisk insikt. Varje skjuten varg minskar den genetiska variationen.

Riksdagsbeslutet avsåg beståndsbegränsning ned till 210 vargar. De fällda 28 friska vargarna skall nu ersättas av upp till 20 nya friska individer. Jag håller med om det Stefan Edman skriver i sin krönika i Bohusläningen den 14 januari fram till fjärde stycke, då mitt pannrynkeri börjar och jag utbrister: ur säck i påse. Jägarpressvokabulär: bagatelliserande rovdjursvänner i TV-soffa, hot mot biologisk mångfald och växande klyfta mellan stad och land.

Även jägare dväljs i TV-soffan, dit jag också kan längta för att berätta om vargen som toppredator i en natur, vars genialitet och mystik Edman så fintstämt lovprisat Ä i andra sammanhangÄ Vi rovdjursvänner bagatelliserar inte. Rovdjursföreningen har idéellt rest närmare 20 mil rovdjursavvisande elstängsel för tamdjursägare.

Utgör rovdjur hot mot biologisk mångfald? Efter att med respekt ha läst edmanska böcker med filosoferanden om livets mysterier alltifrån fotosyntesens förunderliga funktion till komockans roll i ett större perspektiv, rynkas min panna allt mer. Hotet mot biologisk mångfald måste väl ändå vara skogsindustri och modernt storjordbruk?

Är vi rovdjursvänner, Edman, storstadsboende balkongromantiker, som står på ena sidan av en växande klyfta mellan tätorts- och Landsbygdssverige, blickande ned på den andra sidan med, för att citera en jakttidning, "vargproblem som blir till överlevandefråga för landsbygdsborna, som vill återfå sina levnadsvillkor"? Förvirrad tittar jag ut över isfrusna åkrar och snöskrudat fjäll i skimrande blå timma. Och alla mina goda vänner runt om i Västra Götalands bygder, tamdjursägare med varg och lo runt om som höjt livskvalitén, jägare, spårare, biologer, ekoturismföretagare, naturvänner, djurvårdare med mera, är lika förvirradeÄ

Vargfrågan skär igenom partier, byar, familjer. Den har ofta med kunskap och okunskap, mellan kortsiktigt och långsiktigt tänkande att göra.

Kristian Bernstone
Svenska Rovdjursföreningen

Publicerad i Bohusläningen 2010-01-18

Dokument för nedladdning

100118 Bohusläningen.pdf

Gå till arkivet