Vargvalp från Tiveden skjuten

2014-06-05 |

En fjolårsvalp från Tivedenreviret är skjuten i skyddsjakt. Naturvårdsverket har tidigare flaggat för att man ska vara försiktig när det gäller skyddsjakt på Tivedenvalparna eftersom de bär på viktiga gener. Men trots det sade Naturvårdsverket ja till samebyns begäran om skyddsjakt.

Fjolårsvalpen lämnade Tiveden i våras för att söka sig ett nytt revir. Den hann inte vandra särskilt långt innan den blev fälld i skyddsjakt. Valpen identifierades tidigare med hjälp av DNA på gränsen mellan Jämtland och Dalarna och befann sig i kalvningsland för renskötseln när den blev skjuten.

Naturvårdsverket meddelar att man inte visste något om vargens ursprung när beslutet om skyddsjakt fattades. Grundregeln är annars att göra en DNA-analys innan man fattar ett sådant beslut. Den berörda samebyn ansåg att situationen var så akut att analysen inte hanns med. Men någon ren uppges inte ha blivit skadad av valpen.

Valpen härstammar från det genetiskt viktiga vargpar från Norrbotten som flyttades till Tiveden 2013. Naturvårdsverket och regeringen hävdar att Tivedenvargarnas gener skulle kunna minska inaveln i vargstammen och på så vis ge möjlighet till att skjuta ner vargstammen till en extremt låg nivå.  

För att Tivedenvalparna ska kunna minska inaveln måste de själva få  valpar. Naturvårdsverket har tidigare sagt att man därför ska vara försiktig när det gäller skyddsjakt på valparna från fjolårskullen som nu söker sig egna revir. Men nu är alltså en valp redan skjuten.

Gå till arkivet