Varghatet fortsätter

2007-03-23 |

Ökad acceptans mot rovdjuren och främst varg var ett av de allra viktigaste skälen till att ändra den omskrivna paragraf 28 som behandlar möjligheten att försvara tamdjur mot rovdjursangrepp. Inte minst jägareorganisationerna har med närmast obotlig frenesi menat att detta är helt avgörande för vargens framtid i landet.

Det tog inte ens ett dygn efter det att Jordbruksministern annonserade förändringen, förrän representanter för samma organisationer med nollvisionärernas otröttlighet menar att detta inte är nog.

I TV 4:s godmorgonsoffa i fredags fick Vice ordförande i Jägareförbundet Dalarna, Lars-Erik Kalles, bre ut sig rejält och orera om folk som inte vågar plocka svamp och bär, eller barn som inte vågar gå till skolan och att situationen för fäbodbrukare och fårnäringen är ohållbar och nedläggningshotade.

Detta är inte sant, utan detta är skrönor och en mycken medveten strategi för att få till stånd ytterligare förändringar och i de kretsar Kalles rör sig är det bara nolltolerans som gäller.

Vad Lars-Erik Kalles vet, men som inte passar in i hans och Jägareförbundets lobbyism, är att både fäbodbruk och fårnäringen ökar på ett för jordbruksnäringen mycket anmärkningsvärt sett och där antalet får bara de senaste fem åren ökat med 13 procent i rovdjurslänen.

Så var det med den acceptansen och det är tyvärr bara att konstatera att varghatet fortsätter att florera med oförminskad styrka.

Anders Ekholm
Svenska Rovdjursföreningen

Gå till arkivet