Skyddsjakt begärd på vargen i Tösse

2011-09-07 |

Jägareförbundet flaggade i början av veckan att man skulle begära skyddsjakt på den varg som var inne i en hönsgård på en gård i Vitlanda väster om Tösse i lördags och dödade två höns.
Nu ligger ansökan på Länsstyrelsen i Vänersborg.
Medsökande är hönsägaren.

Enligt ansökan har vargen under senar tid uppträtt väldigt oskyggt. Och i lördags morse gick den alltså in i hönsgården och tog några hönor. Efter hönsattacken försökte vargen upprepade gånger ta sig in till gårdens hundar som stod i en hundgård intill. Två gånger hade den frambenen över det två meter höga staketet utan att ta sig in. Ägaren som blev vittne till händelsen innefrån köket rusade ut och vargen tog till flykten.
Vargens beteende är inte acceptabelt står det i ansökan.
Man hänvisar också till att regeringen nu uttryckligen vill ha skyddsjakt på skadegörande vargar som istället för den inställda "nödvändiga" licensjakten i vinter.
Man är övertygad att en snabb handläggning kommer att medföra att just denna ensamma varg som uppehåller sig i området kommer att vara den varg som skjuts.
Så här långt har ingen varg behövt sätta livet till för två döda höns och ett tafatt försök att komma in till två hundar.
Dessutom vill nog Länsstyrelsen först veta vad det är för varg, det kan ju vara en genetisk viktig varg.Sannolikt är det en fjolårsvarg som först nu lämnat familjereviret och är lite vilsen i livet.

Relaterade länkar

Gå till arkivet