Skjutna vargtiken i Skultunareviret har inga synliga foster i livmodern

2012-03-30 |

Den varg som sköts i Skultunareviret på kvällen förra onsdagen var föräldratiken i reviret. Det konstaterades när kroppen obducerades av SVA under fredagen dit kroppen hade fraktats.

På torsdagen gick Länsstyrelsen ut med uppgiften att den skjutna vargen sannolikt var en ung tik.
Vilket alltså var fel som så mycket annat i denna skyddsjaktscirkus som regisserats av Länsstyrelsen i Västmanland.
Bland annat kunde man på SVA i livmodern se ärr från tikens första valpkull som hon födde förra våren. Då födde hon sju till åtta valpar.
Förra söndagen sköts i reviret en ung hanvarg född förra våren. Skyddsjakten är därmed avslutad.

Föräldratiken som sköts i onsdagskväll har inga synliga foster i livmodern, däremot ärr från förra årets kull på sju till åtta valpar, hur många exakt är svårt att se enligt SVA.
På tiken kan man inte med blotta ögat se några foster i livmodern vilket betyder att hon antingen inte blivit parad, eller också har parningen skett under de senaste två veckorna. Hade parningen skett längre tillbaka i tiden hade man kunnat se fosterblåsor med ögat.
SVA kommer nu att undersöka livmodern mikroskopiskt och den undersökningen blir klar tidigast om två veckor.
Antingen är hanen borta ur reviret av en eller annan orsak eller också har föräldraparet stressats av jakten och inte kommit till ro för en parning, eller också blev det ovanligt sen parning, men inte onormal.

Nedan sidor från SRFs tidning Våra Rovdjur som visar hur det är stängslat där Skultunavargarna påstås ha tagit får i höstas.

Dokument för nedladdning

18-19 VR 1-2012 rgb-2.pdf

Gå till arkivet