Så många länsbor vill jaga varg i januari

2011-01-04 |

4 743 jägare i landet, varav 341 från Örebro län, har fram tills nu anmält att de vill delta i den kommande licensjakten på varg.

Jakten drar i gång den 15 januari och pågår under en månad. I Örebro län får totalt två vargar skjutas, varav en Hasselforsreviret söder om Degerfors. Totalt i Sverige får 20 vargar fällas. Hur många jägare som verkligen kommer att jaga varg är dock en helt annan fråga.

Jaktstarten 15 januari är nästan två veckor senare än fjolårets jaktstart. Det motiverar Naturvårdsverkets med att det behövs mer tid till förberedelser för att få allt på plats inför jaktstarten, bland annat förbereder verket en SMS-service till jaktledaren där de ska få reda på när någon varg i länet eller området fälls och vad som är kvar av tilldelningen.

Syftet med vargjakten är att klara riksdagens mål att vargstammen till 2012 ska vara högst 210 djur och 20 föryngringar. Med beslutet att skjuta 20 vargar under licensjakten i år finns det enligt Naturvårdsverket också ett utrymme för skyddsjakt av varg som orsakar stora problem lokalt.

Relaterade länkar

Gå till arkivet