Rovdjursutredningens utredande till vad nytta - har ändå bara lyssnat på jägarna

2007-12-16 |

I tisdags presenterade enmansutredaren och jägaren Åke Pettersson sin utredning om våra stora rovdjur. En ambitiös utredning på nästan sjuhundra sidor där massor med människor lagt ner månader av hårt arbete på att ta fram fakta om genetik, forskning, artbeskrivningar, turism, illegal jakt, internationella åtaganden m.m. m.m. Man har också åkt på studieresa till nordamerika.

Frågan är bara varför. Han kunde lika väl ha sparat in alla dessa pengar och allt arbete då det ändå är jägarkåren som givits hela problemformuleringsprivilegiet. Dess krav och påståenden har svalts rakt av.

Bland annat drar rapporten den slutsatsen att ökad jakt på hotade rovdjur skulle minska den omfattande illegala jakten. Det finns inga belägg för detta, det finns tvärtom en forskningsrapport som visar att inga sådana samband kan påvisas.

Dagen efter det att jägarna jublat över Petterssons utredning hittas en tjuvskjuten varg i ett område där man redan beviljats ”skyddsjakt” på varg som snart skulle börja. Så mycket för den teorin.

Ylva Lindberg

Publicerad i Dagens Nyheter 2007-12-16

Gå till arkivet