Rovdjuren ökar vår livskvalitet

2007-12-18 |

Medlemmar i Rovdjursföreningen, varav ett flertal tamdjursägare och jägare, boende i områden med stora rovdjur, har ökad livskvalitet tack vare dessa.

Förstärkt 90-centimeters fårstaket väl förankrat i marken och rovdjursavvisande elstängsel (bidrag från länsstyrelsen) håller inte bara rovdjur utanför hagen utan också lösspringande hundar. Tamhundar, i första hand då jakthundar, angriper sannolikt fler tamdjur än samtliga stora rovdjur tillsammans och kan vara det största problemet för tamdjursägare. Hundar har inte vargens förmåga att utdela nådabettet och orsakar därför ibland värre skador, ofta i juver och nosparti. Länsstyrelsen ersätter rovdjursrivna tamdjur.
Rovdjursföreningen arbetar för att öka förståelse och acceptans för rovdjurens rätt att existera genom att förmedla faktabaserad information om rovdjur och deras viktiga roll i naturen.

I detta har vi stöd av en majoritet av befolkningen även i rovdjursområden, manifesterat genom ett flertal opinionsundersökningar och i riksdagsbeslut om en sammanhållen rovdjurspolitik 2001.

Kristian Bernstone
Medlem i Rovdjursföreningen

Publicerad i GP 2007-12-18

Gå till arkivet