Rovdjuren har för dåligt skydd

2007-12-04 |

På Sveriges vidsträckta yta med stora skogar finns idag cirka 150 vargar och 300 000 jägare. Man kan tycka att så få djur skulle få plats, men ack så verkar det inte alls att vara. Vargar lever på älg och de svenska jägarna har som hobby att skjuta just älg. Konflikt uppstår mellan jägares och vargars intresse.

Situationen blir inte bättre av att jägarnas frijagande hundar som dessutom ofta agerar provocerande mot vargarna kan bli skadade och ibland till och med dödade av dessa. Denna siffra är emellertid försvinnande liten i jämförelse med de trafikskadade jakthundarna.

För en grupp av jägare är detta ett problem, vilket man gott kan förstå, men varför ska en relativt liten grupp få diktera villkoren för den fridlysta rovdjurstammen? Ska det vara självklart att våra gemensamma skogar är till enbart för jägarnas hobbyverksamhet? Ingen i Sverige är beroende av jakt för sin utkomst. Jaktintresse borde jämföras med exempelvis svampplockning och orientering om det är naturupplevelsen man eftersträvar.

Vi är många i Sverige som verkligen önskar att det ska finnas en rik fauna i våra skogar, inkluderat rovdjur. Vi är med säkerhet betydligt fler än de vargfientliga (alla jägare är inte emot varg) jägarna. Våra intressen måste också respekteras.

Naturvårdsverket har gett sitt tillstånd att döda två vargar i Värmland. I Jangenreviret har redan en frisk alfahanne skjutits. Vad förutom att tillfredsställa jägarnas krav åstadkommer man genom att döda friska ledarhannar med valpar? Valpar som med stor sannolikhet inte kommer att klara den kommande vintern på egen hand. Vargstammen i Sverige är hotad från en rad olika håll, till exempel av tjuvjakt, trafik och inavel. Det sorgliga är att hoten även kommer från staten, det vill säga Naturvårdsverket, som har givit tillstånd till skyddsjakt på mycket grumliga grunder.

Ylva Nord

Publicerat i Svenska Dagbladet 2007-12-04

Gå till arkivet