Replik skriven av Anders Ekholm

2010-01-14 |

Det måste ha varit ett bryskt mardrömsuppvaknande för de Moderata riksdagspolitikerna Tomas Tobé och Bengt-Anders Johansson, när det nu gått upp för dem att den vargjakt som de och alliansregeringen drivit igenom till deras fasa formades till en folkstorm och mediebevakning utan dess like.

I en debattartikel i AB försvarar de vargjakten med att konflikterna mellan människor och varg har ökat och i synnerhet att tamdjursnäringen drabbas. Man måste ställa sig frågan om de är fullkomligt omedvetna om de begränsade skador som vargen verkligen förorsakar på tamboskap? I Gävleborg har de ca 30 vargar som berör länet i snitt endast utfört ett årligt angrepp inom tamdjursnäringen de senaste tre åren. Så vad är problemet som måste lösas med massjakt på varg?

När Tobè-Johansson nämner konflikter med människor är det underförstått en lobbystark jägarkår med tentakler långt in i riksdagens jaktklubb och i Miljö- och Jordbruksutskotten och intresset att värna det egna jaktliga utbytet på framförallt älg. Vad de uppenbarligen inte känner till - eller vill undanhålla Arbetarbladets läsare - är att länets vargstam fäller bara en tiondel av de älgar som jägarkåren står för. Så vad är problemet? Moderaterna borde avkrävas ett svar på hur de rättvist ser på denna fördelning av älgstammen.

En ny mardröm för debattörerna och alliansregeringen är att vänta nu när det visar sig vid obduktionen att samtliga fällda vargar var fullt friska och inte uppvisar stora inavelsskador. Just inavelsdeffekter utgjorde ju det viktigaste skälet till denna massjakt på tio procent av vår vargstam.

Debattörerna hävdar också att vargjakten utförts på ett bra sätt, vilket är ett sanslöst påstående mot bakgrund av tio procents skadeskjutningar där skadade vargar först efter dagar kunde återfinnas och avlivas. Också sanslöst mot bakgrund av de otaliga s.k. bomskott motsvarande drygt 30 procent som avlossats mot vargar.

Anders Ekholm
Svenska Rovdjursföreningen region Gävleborg

Publicerad i Arbetarbladet 100114

Dokument för nedladdning

100114 Arbetarbladet Replik av Anders Ekholm.pdf

Gå till arkivet