Rävens dvärgbandmask funnen i Dalarna

2011-05-30 |

SVA har vid analyser under måndagen funnit en räv från Dalarna smittad med rävens dvärgbandmask.
Jordbruksverket och SVA rekommenderar att hundar som ätit sork eller mus i Borlänge och Gagnef avmaskas med prasikvantel.

Räven, en vuxen hona, sköts i januari i år cirka fyra km sydväst om Borlänge. Räven har sänts in till SVA inom ramen för det nationella övervakningsprogrammet för rävens dvärgbandmask som SVA bedriver med stöd från Jordbruksverket och Naturvårdsverket.
Sedan det första fallet av rävens dvärgbandmask hittades i februari, har SVA arbetat intensivt med att analysera rävar från hela landet som skickats in av jägare. Två fall har tidigare hittats i Västra Götaland och ett fall i Södermanland.
– Den jägare som skickat in det smittade djuret har sänt in fler rävar från samma område, inget av dem bar på smittan.
– SVA fokuserar nu på att analysera de återstående knappt 500 rävar som sänts in för analys av rävens dvärgbandmask i år, förklarar Erik Ågren, veterinär och chef vid SVA:s sektion för vilt. Resultaten av dem förväntar vi bli klara med inom ett par veckor.
För att minska risken att smittan sprids ytterligare, uppmanar Jordbruksverket och SVA ägare till hundar som ätit sork eller mus i kommunerna Borlänge och Gagnef att avmaska sina hundar med prasikvantel mot dvärgbandmask. Denna rekommendation gäller sedan tidigare Katrineholm, Vingåker, Finspång, Uddevalla, Munkedal, Färgelanda och Vänersborgs kommuner.
Jordbruksverket har tillsammans med Socialstyrelsen ett uppdrag från regeringen att utreda vad som kan behöva göras för att skydda folkhälsan.

Gå till arkivet