Naturskyddsföreningen: "Oacceptabelt beslut om vargjakt"

2010-12-17 |

– Jag känner mig ledsen. Trots en svag vargstam, trots problemen med fjolårets vargjakt, trots ett starkt stöd bland svenskarna för en livskraftig vargstam så tillåts en ny stor licensjakt på varg. Det är en oacceptabel eftergift till jägarnas organisationer. För att stärka stammen och öka acceptansen finns långt bättre vägar, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Naturvårdsverket har idag beslutat tillåta licensjakt på 20 vargar. Målet är att vargstammen ska vara mindre än de 210 vargar som riksdagens beslutat. De forskare som kommenterat målet menar att långt fler vargar krävs för långsiktig livskraft. Miljörörelsen har anmält vargjakten till EU-kommissionen för att strida mot bindande naturvårdslagstiftning.

Ä Ny licensjakt tillåts, trots att EU-kommissionen riktat mycket kritiska frågor till Sverige. Samtidigt vill regeringen göra en snabb inplantering av vargar. Inplantering är viktigt men rädslan att hamna i EU-domstolen får inte leda till en förhastad process, med sjuka vargar och lägre acceptans som värsta utfall, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande.

Relaterade länkar

Gå till arkivet