Jaktledaren hoppade av jakten på Gräsövargen

2012-06-29 |

Förra helgen angrep och dödade en varg 19 får på ön Lilla Risten utanför Öregrund i Roslagen. På Länsstyrelsens initiativ gick Naturvårdsverket med på skyddsjakt vilket meddelades muntligt. En jaktledare utsågs och jakten kunder inledas.
I dag fredag när skyddsjaktsbeslutet blev mer formellt på papper lämnade jaktledaren sitt uppdrag och jakten på vargen har därmed avbrutits tillfälligt.

Orsaken till jaktledarens avhoppet är inte känt, men troligen har det att göra med de bestämmelser för jakten som följde med det mer formella beslutet:
Endast kulvapen får användas mot vargen och den får inte skjutas simmande i vattnet. Jakten ska vara avslutad 8 juli, nästa söndag alltså.

I ett pressmeddelande ger Lennart Nordvarg, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen i Uppland, uttryck för sitt missnöje med Naturvårdsverkets beslut.
Han menar att jakt med endast kulvapen är riskfyllt på de steniga och klippiga stränderna och han ifrågasätter varför vargen inte för skjutas i vattnet då den simmar.
När en ny jaktledare utsetts återupptas jakten igen på vargen som döpts till Gräsövargen. Gräsö är den långsmala ö som ligger rakt öster om Öregrund. Utanför Gräsö ligger Lilla Risten.
Några svårigheter för vargen att ta sig ut i ösystemet är det inte. Som längst handlar det om några hundra meter mellan öarna.

Gå till arkivet