Hoppas sanningen om Gysingevargen framgår

2007-08-10 |

På måndag kommer SVT att visa en dramadokumentär om människoätande vargar med utgångspunkt från de s.k. Gysingevargarna som hölls i bur och som kom lösa och dödade och skadade ett stort antal barn vintern 1820/21.

Med stor säkerhet kommer högljudda antirovdjurskrafter att utnyttja denna dokumentär i sin propaganda för nollvision av varg.

Man kan bara hoppas att programmet verkligen visar på vilket sätt dessa burhållna vargar behandlades och slutligen präglades till vad vi idag skulle betrakta som värsta sortens kamphundar.

Man kan bara hoppas att SVT också kommenterar och visar vargens farlighet utifrån dagens rådande situation i Sverige och världen och de vetenskapliga fakta som finns i ämnet.

Under de senaste femtio åren har friska vilda vargar orsakat endast åtta dödsfall i den ”moderna” världen, (Ryssland, Europa och Nordamerika), vilket då motsvarar åtta döda per 5,5 miljoner vargår!
För Sveriges del har inte ett enda fall påträffats där en vild frisk varg dödat en människa de senaste två hundra åren. Dvs. noll fall på uppskattningsvis ca 100 000 vargår! Då skall man ha i åtanke att merparten av dessa vargår (ca 90 %) ligger under en period då dels bytesdjur i form av klövvilt knappast existerade, varför vargarna i stor utsträckning var hänvisade till att angripa tamdjur och dels det faktum att dessa fritt skogsbetande tamdjur vallades av ett stort antal försvarslösa barn.

Risken att bli angripen av en frisk vild varg är således närmast obefintlig, men likväl kommer det sannolikt att hända vi något enstaka tillfälle i framtiden. Ställ då detta i proportion till risken att bli skadad eller dödad av andra djur, till exempel ormar, fästingar, bin eller getingar. Eller varför inte skadskjutna björnar, där vi hade ett dödsfall i Norrbotten bara för något år sedan, eller det faktum att tio-tolv personer årligen dödas och hundratalet skadas i samband med älgolyckor.

Vid en så´n jämförelse blir angrepp från varg närmast icke existerande.

Anders Ekholm
Svenska Rovdjurföreningen region Gävleborg

Publicerad i Arbetarbladet 070810

Gå till arkivet