En ”ickefråga” i Rumänien

2010-01-13 |

Rolf Nylanders påståenden om vargar i Rumänien och Spanien måste bemötas. Jag vågar påstå att jag har goda kunskaper om Rumänien. Jag har vandrat, ridit, tältat, bott i små byar, delat måltider med herdar och bönder i Transsylvanien sammanlagt flera månader de senaste tio åren.

Jag har suttit i gömslen tillsammans med skogvaktare som har koll på de rovdjur och det klövvilt som finns på markerna just han ansvarar för. Och jag har varit ute i skogarna med några av Europas mest erkända rovdjursforskare vid ett flertal tillfällen.

Herdar i Rumänien har inte lov att bära vapen. De har sin herdestav och sina hundar. Alltså skjuts inte vargar på det vis som Nylander påstår.

Vargarna i Rumänien är fredade med undantag för begränsad kvoterad jakt som oftast utgörs av troféjakt eftersom jakträttsinnehavarna mycket hellre vill tjäna pengar än att själva skjuta en varg (jakträtten är annorlunda än den vi har i Sverige).

Tyvärr förekommer viss tjuvjakt även i Rumänien, då oftast med fällor.

Vargarna i Rumänien är inte speciellt mycket mindre än våra skandinaviska, de väger 35-40 kilo. Det hände dock att det forskningsprojekt som studerade stora rovdjur i Karpaterna åren 1993-2003 fångade och märkte tyngre vargar än så. Just det forskningsprojektet har det förresten gjorts flera internationella filmer om, så det är väldokumenterat.

Rovdjur är en ”ickefråga” i Rumänien. Man har alltid levt med rovdjur. När jag är där och pratar med herdar och bönder så kan jag inte påstå att de älskar rovdjur. Men de ser dem som en naturlig del av livet. Ibland förstör ett slagregn din skörd en annan gång tar ett rovdjur ett får – shit happens, om uttrycket tillåts. Folk blir mest förvånade över att jag överhuvudtaget frågar om vad de tycker om vargar.

Spanien känner jag lite sämre till. Men forskaren Juan Carlos Blanco höll föredrag om situationen i landet på vargsymposiet i fjol, och inte heller där är det så som Nylander beskriver.

Varken i Rumänien eller Spanien är vargarna spridda över hela landet, så situationen i Sverige är inte konstig på något vis. Vargar trivs bättre i vissa områden, det har med föda och andra förutsättningar att göra. Likväl som människor tenderar att samlas i områden där jobb och nöjen finns...

Själv bor jag dock i skogen och har elva mil till närmaste stad.

Karin Ericson
Regionansvarig för SRF i Jämtlands län

Publicerad i Gefle Dagblad 100113

Dokument för nedladdning

100113 En ”ickefråga” i Rumänien.pdf

Gå till arkivet