Björnungarna har avlivats.

2011-03-29 |

De ungar som övergavs av en björnhona i Funäsdalen fredags har avlivats. Vid en inspektion i idet under tisdage insåg man att de tre ungarna var i så dåligt skick att de inte kunde räddas.
Avlivning av ungarna eller flytta dem till Orsa björnpark var alternativen efter att ungarna varit ensamma sedan i fredags.
In i det sista hade man hoppats på att björnmamman skulle gå tillbaka till sina två ungar som hon så olyckligt skildes från i fredags då några unga skidåkare råkade passera hennes ide.
Men inga tecken på att hon saknar ungarna har setts under det senaste dygnet, och nu hade tiden runnit ut.


Två ungar från i år fanns i idet som hon lämnade brådstörtat i fredags då 12-årige Olle Frisk under utförsåkning utanför pisten på Funäsberget brakade igenom idetaket.
Man hoppades att hon skulle gå tillbaka självmant till ungarna. Hon har sedan i lördags funnits under gran ca två kilometer från idet.
Orsa djurpark har sagt att de är beredda att ta hand om ungarna.
Länsstyrelsen ville inget göra för de övergivna ungarna och ville att naturen skulle ha sin gång.

Att björnhonan skulle återvända till ungarna och idet var osannolikt har vissa experter sagt och menar att människovittringen kopplad till uppståndelsen runt idet har satt för djupa intryck i honan. Modersinstinkten har fått stå tillbakak för flyktinstinkten.

Ingen föreslog att honan skall sövas och föras tillbaka till idet och ungarna vilket åtminstode hade varit ett seriöst försök att hjälpa honan på traven.

Polisen beslöt redan på fredagen att björnen skulle skjutas och eftersöksjägare sattes in. Men sedan man återfann björhonan i lördags morse och kunde konstatera att hon inte utgjorde någon fara drogs dödsdomen mot henne tillbaka.
När man hittat henne och senare insepkterade idet upptäckte man tre björnungar längst ner i idet tillsammans med 12-åringens skidhjälm.
Planen från början var att låta björnhonan och ungarna vara i fred i förhoppning att hon skulle återvända. Området där hon och idet ligger spärrades av för att hindra störningar.

Pojken åkte skidor i området utanför pisten och passerade över idet tillsammans med fyra kamrater. 12-åringen rasade ner i idet och där blev han attackerad av honan som bet honom i båda låren och rev honom på ryggen.
Björnen for upp ur idet och möttes då av ett slag på nosen från en skidstav som en av 12-åringens kamrater försvarade sig med. Björnen lufsade då iväg från området.
12-årigen kunde själv ta sig ur idet för vidare transport till sjukhuset.

Man kan ju fråga sig varför man inte som ett allvarligt menat försök redan någon dag tidigare sövde björnmamman och drog henne tillbaka till idet, baxade ner henne och lät henne vakna med ungarna omkring sig.
Då hade man i alla fall gjort ett försök och låtit naturen haft sin gång från den situationen.
Eller tagit hand om ungarna om hon lämna idet igen.
Alla myndighetspersoner verkar så passiva, rädda om sitt eget skinn.

Se Rapports intervju med 12-åringens kamrater efter dramat vid björnidet. Även bilder på björnungarna. Intervjun börjar 20.40 in i programmet.

Relaterade länkar

Gå till arkivet