Skyddsjakt redan i helgen på Roslagsvargen

2012-06-23 |

UPPDATERAD 24 juni.
Som vi antydde i torsdags kom på fredagen klartecken från Naturvårdsverket att inleda skyddsjakt på den varg som i torsdags dödade och skadade 13 får på ön Lilla Risten utanför Gräsö vid Öregrund i Roslagen.
Skyddsjakt har begärts av Länstyrelsen i Uppsala.

Sannolikt handlar det om samma varg som i slutet av maj attackerade på flera gårdar fyra mil norrut utefter kusten. Då dödades 12 får i två attacker.
Anledningen till att Länsstyrelsen tagit initiativet till skyddsjakt på vargen är att det finns får på många av de små öarna vid Gräsö och på dem kan ägarna inte skydda sina får med stängsel som på fastlandet. Många får får mer eller mindre lösa inhägnade med havet men en varg kan lätt simma från den ena ön till den andra.
En jaktledare har utsetts och redan i helgen kommer förmodligen jakten att inledas.
Antalet döda får på Lilla Risten var senare under lördagen uppe i 17 och fortfarande saknas tre. Skyddsjakten har ännu inte inletts av den enkla anledningen att man inte vet var vargen finns. Den kan vara kvar på ön eller är den tillbaka på Gräsö... Det finns hur många öar som helst runt Öregrund dit vargen kan ha flyttat sig.
Jaktledaren som utsetts är en hemlig sådan för att undvika att han rings ner, och jakten startar så snart vargen är lokaliserad.

Relaterade länkar

Gå till arkivet