Rovdjursföreningen samlas till årsmötet i Eskilstuna 8 april

2017-03-29 |

Här kan du ladda ner handlingarna för Årsmötet 2017. Längst ner på sidan hittar länken.

I år är föreningens Årsmötet 2017 förlagt till Eskilstuna.
Vi kommer att hålla till i Studiefrämjandets lokaler på Västeråsvägen 90 som ligger ganska centralt i Eskilstuna.
Vår möteslokal är Kulturum.

Programmet ser ut så här

12.30 Registrering
13.30 Föredrag av Marcus Eldh från Wild Sweden. Ett prisbelönt företag som arrangerar vildmarkssafari i Bergslagen som lockar besökare från hela världen. Här får du uppleva djur på riktigt - älg, varg bäver, tjäderspel och björn. Marcus idé är att våra vilda djur kan vara ett underlag för lönsam företagsamhet på landsbygden.
14.30 ca är det fikapaus
15.00 Årsmötet inleds

Årsmöteshandlingar
Årsmöteshandlingarna med Årsredovisning och Verksamhetsberättelse hittar du längst ner här på sidan för nedladdning.

En motion har inkommit som gäller ändring av punkt 9 i stadgarna som handlar om rösträtt med fullmakt.Motionären vill att denna möjlighet ska tas bort.

Rösträtt på årsmötet
Rösträtt har den som senast 24 mars betalat sin medlemsavgift. Gäller givetvis även den som skriver en fullmakt.

Frågor ställer du till gunilla.hecktor@rovdjur.se eller 08-441 41 17

Logi
Om du kommer långväga och vill övernatta i Eskilstuna finns logi förhandsbokad på Vilsta Sporthotell/Vandrarhem Vasavägen 80 016-51 30 80 http://www.vilstasporthotell.se/
Det finns både rum och trevliga stugor att hyra.
Bokning och betalning gör du själv till vandrarhemmet.

Bra att veta
Årsmöteslokalen är belägen i ett villaområde en bit utanför centrum, i en f d kyrka. Det är en röd tegelbyggnad, kyrktornet finns kvar där det står Studiefrämjandet. Adressen är Västeråsvägen 90.
Kommer du med bil - håll utkik efter kyrktornet.
Kommer du med tåg - tag buss nr 5 mot Hemlaås, hållplats Lundbyskolan, gå några 100 meter i bussens färdriktning.
Tidtabell - http://www.print4web.fskab.se/SOR/Stadstrafik/161211_170618/Stadstrafik_Eskilstunakommun_5_161211_170618.pdf
Middag på kvällen efter årsmötet är förbokad på restaurang Trägårn, Drottninggatan 4, i centrala Eskilstuna.
Samåkning behövs från möteslokalen till restaurangen.
Det är gångavstånd från restaurangen till tågstationen, för dig som ska hem med tåget senare på kvällen.
Bord är reserverat kl 18.45. Eftersom vi är en så stor grupp är restaurangen tacksamma om vi kan förbeställa maten.
Du som vill delta i middagen meddelar Gunilla som skickar en meny. Du returnerar hennes mail där du meddelar vad du vill äta. Middagen är på egen bekostnad.
Boende är bokat på Vilsta vandrarhem som ligger en bit utanför stan.
Alla rum har egen dusch/toalett, lakan, frukost och städning ingår. Receptionen är öppen hela dagen, incheckning kan ske från kl 15.00.
Frukost serveras mellan 6.30 och 10.00.

Välkommen
Styrelsen

Dokument för nedladdning

Årsmöteshandlingar 2017.pdf

Gå till arkivet

Svar på debattartikeln med rubriken:

”Rovdjuren har bättre skydd än oss samer”


Rovdjuren i skottgluggen,igen!

Tvåpartiledare i Sametinget tillika renägare anklagar miljöpolitiken, läsfredningen av stora rovdjur, för att hota de svenska samernas ställning somurfolk. Det ”röda skynket” de ser framför sig består i att vi som nation haråtagit oss att upprätthålla den biologiska mångfalden och säkra långsiktigtlivskraftiga bestånd av björn, järv, lo och varg.
Alla fyra är som topprovdjur nyckelarter i fungerande ekosystem.
För sin argumentation använder de sig av resultatet av genomförda studier i tvånorrbottniska skogssamebyar som visar att björnar kan döda många renkalvarunder kalvarnas första levnadsmånad. Resultaten i den studien är tydliga, enstor andel nyfödda renkalvar dödades av björnar.
Vad skribenterna inte nämner är att studien genomförts i två skogssamebyar därbjörntätheten var erkänt hög och i kalvningsområden som inte utgör dennaturliga miljön för flertalet andra samebyar i landet.
Den miljön utgörs istället av kalfjällsområden där rovdjur och då särskiltbjörn förekommer glest, om än alls. Detta var den nu domesticerade renen,fjällvildrenens strategi för att undkomma rovdjur i samband med kalvning,fjällsamebyarna, som finns från Treriksröset i norr till Idre i söder utnyttjarjust detta förhållande även idag och drabbas följaktligen i mindre grad avförluster till rovdjur på sina kalvningsland.

Attuppnå och upprätthålla livskraftiga bestånd av stora rovdjur kräver enanpassning till nya förhållanden jämfört med den tid, då de var utrotade ellergränsade till utrotning. En sådan anpassning är för skogssamebyar medbjörnförekomst, att låta renarna kalva i hägn.
I den studie som omnämns ovan visar resultatet av kalvning i hägn att förlustenav renkalvar som tas av björn närmar sig noll. För att vi i Sverige skall uppnåde mål för biologisk mångfald som vi och de flesta av världens länder beslutatkrävs att vi alla samarbetar och att även de areella näringarna aktivt bidrar.
Renskötsel bedrivs enligt Sametinget idag på mer än halva landets yta. För attmildra konflikten mellan rovdjursförekomst och rennäring finns redan betydandeekonomiska bidrag för skadeförebyggande åtgärder och ersättningssystem. Det ärdå bättre att utveckla dessa och anpassa dem så att de överensstämmer mednyvunnen kunskap. Miljöpolitik hotar inte urfolk.


Jan Bergstam
Ordförande
Svenska Rovdjursföreningen