Det var Rialahanen som sköts i Värmland för tre veckor sedan

2013-10-11 |

Den varg som sköts söder om Munkfors 12 september av en jägare var den genetiskt viktiga Forshagahanen.
Varghanen var tidigare föräldrahane i Rialareviret söder om Norrtälje. Han härstammar från Galvenreviret och där avkomma efter den finsk-ryska invandraren som slog sig ner i Galvenområdet norr om Bollnäs.
Det här betyder att en av landets viktigare hanar är förlorad samtidigt som Forshagareviret nu är utan sin föräldrahane.

Enligt flera uppgifter finns valpar i Forshagareviret som tiken nu ska försöka föda. En övermäktig uppgift för en tik som inte är lika flink på att fälla större byten som älg.
Varghanen sköts på morgonen strax söder om Munkfors i Värmland i samband med att två vargar angrep en jämthund som var ute på en kiss- och träningsrunda. Enligt vad ägaen själv berättat i TV4 var han kvar hemma vid huset då han hörde angreppet på sin hund.
Han rusade mot platsen, beväpnad. Den ena vargen försvann när han sköt ett skott i luften. Den andra vargen stannade kvar men avbröt angreppet innan den tog ett nytt tag om hunden. Då sköt hundägaren vargen. Hunden klarade sig från mötet utan allvarliga skador.
Länsstyrelsen som sedan 1 juli har mandat att avgöra om allt gått rätt
till vid en §28-skjutning säger att vargen sköts enligt skrivningen i
§28 som ger tamdjursägare rätt att freda sitt djur.
Även om man enligt lagens mening handlar rätt finns det anledning att ifrågasätta hur en hundägare kan släppa en jakthund lös i ett område där varg nyligen angripit en hund.
En vecka tidigare attackerades en beagle av varg i exakt samma område vid Vågsjön söder om Munkfors där jämthunden fick springa lös på sin
morgonrunda.
Man misstänkte redan från början att det kunde vara Forshagahanen som skjutits död eftersom den hade ett sändarhalsband.
Halsbandet fick den redan i Rialareviret för två års sedan. GPSen hade
ramlat av och GSM-sändaren hängde på trekvart. Numret på sändaren hade
gnagts bort av tidens tand och därför kunde man inte säkert säga att det
var Rialahanen.
Efter DNA-analys vet man nu säkert att det är Forshaga/Riala-hanen som är död. Vargen var en s k F1 - en valp i första led efter en invandrarvarg - i det här fallet alltså Galvenhanen som kom ner från Finland 2007 till området runt sjön Galven norr om Bollnäs.
Rialahanen lämnade Riala någon gång under 2012 sedan tiken plötsligt och oförklarligt försvann. Och i dag verkar det som att Rialareviret inte
längre har några vargar.

Forshagahanen är den andra kända revirhanen som i höst gått förlorad i Värmland.
I början av augusti tågdödades hanen i det nya reviret Vismen mellan Kristinehamn och Karlskoga. Han kördes på tidigt på morgonen då han korsade
järnvägen på väg tillbaka in i revirets centrala delar efter en lyckad
jaktur på bäver.

Gå till arkivet