WWF starkt kritisk mot licensjakten på varg

2010-12-17 |

Världsnaturfonden WWF är starkt kritisk till att det blir tillåtet med ännu en licensjakt på 20 vargar. Frågan om årets svenska licensjakt bröt mot EUs lagstiftning är ännu inte utredd. Att hålla vargbeståndet på maximalt 210 individer ett politiskt beslut ”för att skapa acceptans” som saknar vetenskaplig förankring.

– Självklart skall skyddsjakt på varg vara tillåten för att ta bort djur som orsakar problem, men licensjakt bör inte tillåtas förrän den skandinaviska vargstammen har uppnått en gynnsam bevarandestatus, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Protesterna mot genomförandet av årets licensjakt i januari var massiva och allmänhetens reaktioner starka, men de nya regler Naturvårdsverket nu har beslutat om skiljer sig inte mycket från de tidigare.

– Det är förvånande att vargjakten tillåts. Det är också förvånande att nu när den genomförs så har den inte stramats upp. Speciellt eftersom EUs undantag för jakt kräver en strikt kontrollerad jakt på ett fåtal individer, säger Tom Arnbom, rovdjursansvarig på Världsnaturfonden WWF.

Relaterade länkar

Gå till arkivet