Viltvård: Fjällrävarna i Helags har gått från två kullar till 29 på 15 år

2015-07-24 |

Antalet fjällrävsföryngringar i Jämtland och Härjedalen har i år slagit rekord. 29 valpkullar bara i fjällmassivet Helags är inventerade.
Och i Stekenjokkfjällen i norra länet har konstaterats åtta föryngringar.

Det är resultatet av hårt och idogt arbete från Länsstyrelsen i Jämtland parallellt med ett flerårigt svenskt-norskt samarbete.
Men det är inte bara Jämtland som får del av sina fjällrävar. Helagsfödda rävar vandrar ut till andra fjällområden i Skandinavien som norska Dovrefjäll och Sösjö- och Offerdalsfjällen i Sverige.
Det berättar Lars Liljemark som arbetar som naturbevakare på Länsstyrelsen i Östersund. Arbete med fjällrävarna sker främst genom utfodring av torrfoder och hundmat under sommaren. Det läggs i foderautomater vid bebodda lyor. Vintertid körs slaktrester och trafikdödade älgar ut. Även veterinärbesiktade slaktrester från renar används.I Jämtlands län finns drygt 50 foderautomater på fjället. Oftast står de i närheten av bebodda fjällrävslyor.
Varje automat fylls med 150 kilo hundfoder per år så drygt 7 ton levereras och läggs ut, ett arbete som är extra viktigt de år det inte finns mycket sork och lämmel.
JB

Gå till arkivet