Viktigt att värna Tivedenvalpar på vandring

2014-05-26 |

De genetiskt viktiga fjolårsvalparna i Tiveden verkar ha lämnat reviret. En DNA-analys visar att åtminstone en av valparna passerat gränsen mellan Jämtland och Dalarna och troligen har även de andra i kullen börjat sin vandring för att skapa egna revir. Enligt Naturvårdsverket bör man vara försiktig när det gäller beslut om skyddsjakt på valparna.

Vintern 2013 flyttades ett genetiskt viktigt vargpar från Norrbotten till Tiveden och paret fick valpar förra våren. Nu har Sveriges lantbruksuniversitet gjort en DNA-analys av ett prov plockat mellan Jämtland och Dalarna och konstaterat att det kom från en av valparna från Tiveden. När en ny kull föds brukar förra årets valpar lämna reviret så det är troligt att även de andra valparna gett sig ut på vandring för att söka sig nya revir. Först när Tivedenvalparna själva fått valpar kan de bidra till att minska inaveln i den svenska vargstammen.

- Därför är det viktigt att iaktta en viss försiktighet i samband med
beslut om skyddsjakt då vargarna från Tiveden är ute och söker lämpligt revir, säger Helene Lindahl på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

 

Gå till arkivet