Vikbovargen sköts av älgjägare på väg till passet

2011-10-16 |

Vikbovargen sköts vid Hinnerstorp öster om Norrköping på lördagseftermiddagen.
Varghanen har funnits i trakten till och från sedan i maj och i slutet av augusti sade Naturvårdsverket ja till skyddsjakt. Över 200 älgjägare deltog indirekt i jakten eftersom de hade fått tillstånd att ingå i det jakt lag som hade fått skyddsjakten.

Sedan slutet av maj har vargen drygt 100 får på sitt samvete, vid ett enda tillfälle skadade eller dödade den 27 får ute på en halvö i södra delen av Vikbolandet.
Vargen påträffades av en tillfällighet på lördag eftermiddag.
- Ett jaktlag var på väg till sina älgpass när de mötte vargen. Han dödades direkt med ett skott från 60-70 meter, säger Lars Ståhl, jaktledare till nt.se.
Att det är rätt varg som dödats råder ingen tveksamhet om. Tidigare vittnesmål säger att vargen varit brungul uefter sidorna och mörk nästan svart över ryggen, vilket stämmer väl med den dödade vargen.

Vikborvargen är varg nr 44 som dött av olika anledningar i Skandinavien sedan 1 januari i år.

Och snart inleds skyddsjakten på varg nr 45, Kynnatiken i sydvästra Småland som också tagit får i det område som hon slagit sig ner i runt Ljungby Markaryd.

Här finns det frågetecken angående skyddsjakten eftersom betessäsongen snart är över och därmed också slut på eventuella attacker på får.

Gå till arkivet