Västmanland kan bli nytt hem för varg från Ryssland

2010-04-23 |

Kan Västmanland komma i fråga när utländska vargar ska placeras ut i landet? En viss oro över detta möjliga scenario förmärktes när ett hundratal personer samlades i Virsbo Folkets hus för att diskutera det både hatade och älskade rovdjuret i Västmanlands Nyheters och Framtid i Virsbos regi i torsdags.

När miljöminister Andreas Carlgren (C) besökte Sala för en tid sedan, tvivlade han på att vargjaktsdebatten får betydelse i valrörelsen. Däremot höll han fast vid att utländska vargar ska tillåtas att slå sig ner i Sverige för att förse den svenska vargstammen med nya gener.

– Helst vill vi ha en naturlig invandring, sade han.
Men det kan bli aktuellt att importera vargar från Ryssland om det inte går på något annat sätt. Risken för att dessa djur i så fall skulle föra med sig skadliga para­siter eller sjukdomar av­visade han som obefintlig.

Att frågan om vargens framtid engagerar, var tydligt. Många av deltagarna i torsdagens möte, som leddes av Freddie Rinderud från Västmanlands Nyheter, kom från bygden kring Virsbo men andra hade haft betydligt längre resväg.

Fem deltagare ingick i diskussionspanelen: Två vargmotståndare, två vargförespråkare och en neutral, om man uttrycker sig mycket generellt. Motståndarna var Lars Björk, Svenska Jägarförbundet och Sture Johansson, LRF.

Förespråkarna var Olov Trostén, Svenska rovdjursföreningen och Gunnar Rosén, Naturskyddsföre­ningen. Mitt emellan dem satt Göte Hamplin, svenska statens representant från Länsstyrelsen i Västmanland. Publiken bestod till stor del av jägare och mark­ägare men en huvudaktör saknades – jakthunden, som kom att spela en stor roll under kvällens debatt.

Relaterade länkar

Gå till arkivet