Vargtik hittad tjuvskjuten på Branäsberget i norra Värmland

2012-12-27 |

Minst 51 vargar dog i Skandinavien förra året.
I slutet av november hittades en skjuten ung vargtik i västra delen av Branäsberget i norra Värmland avslöjar polisen i Värmland. Polisen har till nu legat lågt för att om möjligt komma tjuvjägarna på spåren men har nu kört fast.
- Vi behöver hjälp av allmänheten, säger polisen.
Vargtiken bedöms vara en årsunge och torde därmed komma från reviret i området.

Vargen är den femtioförsta kända vargen som dött av olika anledningar i Skandinavien. Det finns ett stort mörkertal vad gäller tjuvskjutna vargar.
På flera håll i Mellansverige saknas under första spårsnön antingen hela vargpar eller också enskilda vargar som tidigare gått i par.
Västra delen av Branäsberget där vargen hittades är i samma område som den första valpkullen föddes 1983. Sedan dess har det aldrig varit helt tomt på varg i området. Men det har heller inte blivit de tusentals med vargar som den lokala expertisen siade om då det begav sig. Vargarna i området har varit väldigt anonyma och inte stört lokalbefolkningen speciellt mycket. Branäsberget  med sina 567 meter har under de senaste tio åren utvecklats till ett alpint centrum som står sig väl i konkurrensen med anläggningar uppe i fjällvärlden. Några besvär av vargarna i området har inte rapporterats.
I stort sett i samma område som vargen hittades har också två skjutna älgar hittats. Men polisen har inte kunnat se något direkt samband mellan de tre fallen. Inte mer än att det handlar om tjuvjakt i samtliga fall.
Vargtiken upptäcktes i samband med en legal älgjakt.
Älgarna var urtagna på ett sätt som tyder på att de inte skjutits av några vana jägare.

Så här långt på det nya året har tre vargar mist livet i Skandinavien. På nyårsdagen avlivades en skabbvarg i Lokareviret - den fjärde skabbvargen sedan juli som avlivats i reviret.
Dagen efter sköts en vargtik på skyddsjakt i Svenstaviksområdet och på torsdagen sköts en skadad vargtik nära vägen mellan Västerås och Hallstahammar.

Gå till arkivet