Vargjakten är stoppad! Kammarrätten inhiberar jakten tills vidare efter överklagan

2013-02-06 |

Kammarätten stoppade sent på onsdagen den pågående vargjakten. Tills vidare är jakten inhiberad.

Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen och WWF överklagade Naturvårdsverkets beslut att starta jakten och begärde hos Förvaltningsrättens inhibition under en eventuell rättslig prövning. Rätten avslog båda framställningarna.
Föreningarna gick då vidare till Kammarrätten som både inhiberade jakten och gav föreningarna prövningsrätt i Förvaltningsrätten.

Nu ges den paus och prövning som behövs för att reda ut om jakten är beslutad på sakliga grunder. Och frågan är om jakten hinner tas upp igen. Naturvårdsverkets beslut om jakt gäller till 17 februari.

- Ärendet kommuniceras just nu med parterna. Det går inte att säga när ett beslut kan vara klart, men det blir inte den här veckan, säger Emma Jensfelt Rydengren, informatör på förvaltningsrätten i Stockholm, till TT.

Så här säger företrädarna för de klagande föreningarna:

– Naturvårdsverkets jaktbeslut var slarvigt och illa underbyggt. Det är bra för vargförvaltningen att det blir rättsligt prövat. Det har inte varit så mycket bevänt med urvalet i den här urvalsjakten, säger Ann Dahlérus, generalsekreterare Rovdjursföreningen.

– Det är oerhört glädjande att det blir en rättslig prövning av jakten. Nu prövas Naturvårdsverkets beslut vilket samtidigt blir en prövning av om den svenska lagstiftningen lever upp till EU:s lagstiftning, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen.

– Jag är inte förvånad över Kammarrättens agerande då Naturvårdsverkets jaktbeslut bygger på mycket svaga grunder och i våra ögon är formellt felaktigt, säger Peter Westman, naturvårdschef Världsnaturfonden WWF.

"Beklagligt att vargjakten stoppas."

Moderaternas vargtalesman Bengt-Anders Johansson säger i några Twitterinlägg på onsdagskvällen att det är beklagligt att vargjakten stoppas.

- Det kommer att försvåra accepten av utsättning av vargvalpar vilket behövs för bättre genetik.

- När skall SNF, WWF och Rovdjursföreningen ta ansvar för den svenska vargstammen? Deras agerande försvårar en framgångsrik förvaltning.

Kammarrättens beslut här nedan

 

Dokument för nedladdning!

Kammarattensbes_889133478.pdf

Gå till arkivet