Varghanen sköts redan under fredag eftermiddag och i morgon lördag är det finsk-ryskan tur

2013-01-11 |

Det gick bara några timmar efter beslutet så var hanen till den finsk-ryska vargtiken död. Han sköts från helikopter med ett närskott från en hagelbössa.

Tiken som varit med om tre tidigare sövningar från helikopter hängande över sig är betydligt skyggare än hanen som inte alls har samma respekt och kunskap vad en helikopter innebär. Tiken höll sig undan hela eftermiddagen. i morgon lördag görs försök att hitta henne.

Så här kommenterade några olika organisationer jakten på vargparet:

- En bottennotering för svensk vargförvaltning, sade Rovdjursföreningens generalsekreterare.

– Det fanns ingen annan utväg. Varg och ren kan inte samsas, det vet vi sedan urminnes tider, konstaterar Jörgen Jonsson, ordförande i svenska samernas riksförbund.

- Skadorna inte är så stora att det rättfärdigar skyddsjakt, sade Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen Sverige. (Nio renar har vargarna tagit sedan november vilket är bara någon promille av renarna som finns i anslutning till vargreviret.)

— Det är tråkigt, men vi ser ingen annan lösning på problemet än skyddsjakt, säger Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket.

Jakten på de två vargarna orsakade stora protester och upprörda känslor på social medier under fredag eftermiddag sedan Naturvårdsverkets beslut blev känt:

-Nej nej nej

- Det är uppenbart att olika myndigheter inte vågar ta strid mot rennäringen. Låt vargen vara!!

- Det här visar ju att det behövs betydligt fler än 180 vargar för att försöka hålla inavelsdepression borta. Inte ens på egen hand invandrade vargar ges en chans att påverka stammen.

- Om hon ska skjutas trots att alla experter är ense om hur viktig hon är, vad ska vi då ha experterna till?

- Nio renar tagna, jaha... lika bra EU förvaltar vår vargpopulation.

- Jag önskar så att jag bodde i ett Sverige med en annan vargpolitik, en annan förståelse och med mer kärlek för dessa otroliga varelser. Jag skäms och jag känner sorg...

Gå till arkivet