Vargen som sköts Hasselfors den 8 september 2006 – vad som egentligen hände

2006-09-13 |

Nyligen kunde man i kvällspressen läsa rubriker som ”Varg anföll kvinna i hage” etc. Verkligheten bakom denna händelse i Hasselforsreviret i Örebro län är inte fullt så dramatisk.

Fredagen den 8:e september var en av länsstyrelsens besiktningsmän på besök hos en djurägare för att besiktiga ett stängsel när de upptäckte ett dött får och straxt därefter en varg i hagen. Besiktningsmannen försökte skrämma bort vargen genom att hojta och vifta. När detta inte lyckades smällde han av ett knallskott alldeles vid vargen som flydde in i ett fårhus där hon låg och morrade och efter ännu ett knallskott rusade ut tätt intill besiktningsmannen. Det är det här som beskrivits som ett ”anfall”. Den kvinnliga djurägaren var inte ens i närheten av denna incident.

Vargen vägrade dock att låta sig skrämmas bort från hagen och på fårägarens begäran och efter kontakt med länsstyrelsens rovdjursansvarige sköts hon.
Under sommaren har det kommit in flera rapporter om vargar som betett sig ovanligt oskyggt i området, även efter fredagen. En möjlig orsak till detta kan vara att flocken har förlorat ett föräldradjur.

Den 2:a augusti hittades en äldre tik som sannolikt dött genom olyckshändelse och som man tror är just Hasselforsrevirets alfatik. Tidigare erfarenhet har visat att när en eller bägge föräldrarna försvinner i ett revir kan valparna bli lite vilsna och uppträda oskyggt under en period.

Uppgifterna kommer från rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Örebro Kjell Johansson, samt från Olof Liberg vid SKANDULV.

Ylva Lindberg, medlem i Örebro län och suppleant i regionala rovdjursgruppen

Gå till arkivet