Varg tog liten blandrashund framför ögonen på matte

2011-08-09 |

Smolmark ligger vid västkanten av Glaskogens naturreservat, ett område som åter har ett vargrevir sedan förra året.

En liten blandrashund attackerades i fredagskväll av en av en varg på en tomt i byn Smolmark i västra Värmland mitt framför ögonen på matte.
Vargen högg tag i hunden och försvann med den. Matte jagade lönlöst efter för att rädda sin hund.

Hunden släpptes ut på tomten för kvällskissen vid halv nio tiden på kvällen.
Den hade bara varit ute några sekunder förrän den började skälla. Matte trodde han  skällde på någon granne som gick förbi med sin hund.
Den lilla hunden springer ner från trappan och matte efter för att stoppa sin hund. Ute på gräsmatten tio meter bort står en stor gråaktig hund. Hennes lilla hund springer skällande fram till "hunden" och när matte är ca fyra meter från den grå greppar denne den lilla hunden och springer iväg med honom.
Matte och följer efter och har nu fått sällskap av sin sambo som hört hennes skrik. De se vargen springa in i skogen med deras lilla hund i munnen, fortfarande skrikande. De hör hundens dödsångest en liten stund, sen tystnar den.
Trots att man hela helgen sökt efter hunden med grannars hjälp och Länsstyrelsens eftersökhund har inga rester efter hunden hittats.
Att det var en varg som tog hunden har konstaterats av Länsstyrelsens spårare.
Varg finns i området och kommer sannolikt från Glaskogenreviret. Boende i området har sett varg vid flera tillfällen senaste tiden.
Smolmark består av ett 15-tal fastigheter, jordbruk och villor, med skogen alldeles inpå. Bara några kilometer österut går gränsen för Glaskogens naturreservat, som är ett populärt vildmarksområde att paddla och vandra i.

Gå till arkivet