Varg simmade in i fårhage - 21 får och lamm dödade/avlivade eller saknade

2011-05-24 |

Näset som stängslats tvärs över ligger i nordänden av sjön Bredsjön som ligger söder om Tyngsjö i västra Dalarna precis på gränsen till Värmland. Troligen är det en varg från reviret Aamäck som attackerat fåren.

En fårägare i Tyngsjö i västra Dalarna drabbades hårt vid en vargattack mot hennes fårhage som ligger på ett näs i norra änden av Bredsjön.
Sex djur var döda och mer eller mindre uppätna, åtta får med skador fick avlivas och en tacka och sex lamm saknas, sammanlagt 21 får försvann alltså i attacken.

Näset är hägnat med femtrådigt rovdjursstängsel tvärs över näset. Något stängsel utefter sjön runt nässpetsen finns inte, vilket vargen upptäckte och simmade in i fårhagen.
Fåren har gått i hagen i tio dagar utan att något hänt tidigare.Hur många vargar som deltog i fårattacken vet man inte.
Alla de 21 döda och avlivade fåren och lammen dog inte vid själva attacken, men flera av djuren var så skadade att de fick avlivas.
35 får eller lamm fanns i hagen. De överlevande kommer enligt Jakt & jägare att gå kvar i hagen.
Skjuttorn är beställt för att sättas upp som vakttorn. Enligt J&J har flera frivilliga jägare anmält sig att sitta i tornet för att vänta in vargen om den kommer tillbaka.


Vargar som attackerar tamdjur kan skjutas med stöd av paragraf 28 i jaktförordningen. Men först ska man försöka avstyra en attack genom att skrämma vargen. Att sitta och vänta in en varg är inte att försöka skrämma den. Det låter mer som förberedelse till grovt jaktbrott.

Men borde inte omsorgen om de överlevande fåren gå före och placeras i en säkrare hage. (rovdjur.se:s kommentar).

 

 

Gå till arkivet