Urvalsjakten överklagas

2013-01-31 |

Vargstammen för liten för att jagas - nu överklagas Naturvårdsverkets urvalsjakt.

Vargjakten som inleddes i dag med enbart spårning kommer att överklagas till Förvaltningsrätten av Rovdjursföreningen tillsammans med WWF och Naturskyddsföreningen. Naturvårdsverket har gett tillstånd att skjuta 16 vargar i åtta revir i fyra län. Den egentliga jaktstarten är i morgon fredag och pågår till 17 februari.

– Vi anser att jakten strider både mot EU-rätten och den svenska jaktförordningen, säger Oscar Alarik, jurist på Naturskyddsföreningen (SNF).

De två andra organisationerna bakom överklagan är Världsnaturfonden (WWF) och Rovdjursföreningen. Nyligen lyckades Rovdjursföreningen stoppa jakten på en fins-rysk varghona i Junseletrakten i Ångermanland. Även då överklagades jakten till Förvaltnoingsrätten.

– Vi hoppas på ett stopp nu också. Vi håller inte med Naturvårdsverket om att jakten skulle gynna vargstammens bevarandestatus. Stammen är inte tillräckligt stor för en jakt av den här omfattningen. Dessutom blir det tillåtet att skjuta föräldradjur i flockarna, vilket innebär att man tar bort en försvarlig del av den reproduktiva stammen, säger Alarik.

 

Gå till arkivet