Två vargar skyddsjagas och två nya ansökningar inlämnade

2011-06-26 |

Just nu pågår skyddsjakt på varg på två ställen i Skandinavien, samtidigt som ytterligare två ansökningar ligger inne hos berörd länsstyrelse.
Skyddsjakt är det i Idre och väster om norska Elverum.
Ansökningar har lämnats in i Värmland och Dalarna.

I Idre jagar Idre nya sameby en ensam varg i trakterna av Grövelsjön som under senare tid rivit två rena och ett antal kalvar.
I skogarna mellan Elverum och Löten har skyddsjakten återupptagit sedan man åter har hittat slagna får i området. Vi skyddsjakten för några veckor sedan blev det tillåtet för jägarna att både spåra och skjuta från bil. Den jakten slutade utan att någon varg sköts.
Ansökningarna har kommit in från värmländska Östra Ämtervik där en fårägare fått ett djur dödat och ett djur skadat. Och i Dalarna har en fårägare i Nyhammar ansökt om skyddsjakt efter ett vargbesök i hans fårhage med några döda lamm som resultat. I Nyhammarområdet har redan haft skyddsjakt i vår utan att någon varg blev skjuten.

För någon vecka sedan sköts en varg i Alvdal i Glommadalen i höjd md Femunden och någon vecka tidigare sköts en varg vid sydväständen av sjön Mjösa.

Gå till arkivet