Två vargar förolyckades under samma dygn

2013-08-08 |

Tidigt på tisdag morgon påkördes en hanvarg av tåg i Vismenreviret som ligger mellan Kristinehamn och Karlskoga. Tågspåret skär rakt igenom reviret.
Om det är föräldrahanen i reviret är för tidigt att säga. En DNA-analys av vargen kommer att ge kunskap om vilken varg det är.

Vargen var en välvuxen hane som med fem kilo bäver i magen vägdes in hos SVA till 51 kilo. Den bedöms vara en yngre hane med hänvisning till tändernas kondition. Vismenreviret är alldeles nybildat med unga föräldravargar.
Om det är föräldrahanen som dött kommer eventuella valpar att få lita endast till tikens omsorg. Om det är valpar i reviret är okänt än så länge.
Man får hoppas att det dyker upp en av alla de hanvargar som drar runt efter en tik med revir. En ny hane kommer dock inte att hjälpa till att föda upp valparna. Det får tiken klara.
Några andra skador än de som tåget orsakade finns inte på vargen.
Orsaken till att det gått några dagar innan olyckan härmed nu blir känd är att vargen kördes direkt upp till SVA för undersökning och att det bara gjordes en anteckning om olyckan.
Under tisdagsdygnet dödades ytterligare en varg i Sverige i en olycka. I tisdags kväll påkördes en varg utanför Skellefteå av en okänd bil. Vargen påträffades död på väg 95 nära Bastunäs. Denna varg är troligen samma varg som har uppehållit sig i trakterna under senare tid.

Gå till arkivet