Två Länsstyrelser säger nej till skyddsjakt på varg

2016-03-29 |

Både Gävleborgs och Värmlands länsstyrelser har i dagarna tagit beslut att inte tillåta skyddsjakt på varg.
I Värmland handlar det om vargarna i Glaskogen väster om Arvika som varit närgångna enligt ansökan. I Gävleborg gäller ansökan en (1) varg i
Knåda, en liten by i norra utkanten av Edsbyn som försökt sig på lite älgkalvsjakt.

 I Knådaansökan påminns Länsstyrelsen om de två tamdjursangrepp som vargarna i Sjösvedenreviret ska ligga bakom. Det ena fallet handlar om ett angrepp på får i Grängsbo, sju kilometer söder om Knåda , det andra fallet gäller en hund som angreps i Älvkarhed 1,5 mil från Knåda.
Vid båda dessa angrepp söktes skyddsjakt som avslogs av Länsstyrelsen.
Orsaken att det nu görs en tredje ansökan är att en varg skadat en älgkalv så
allvarligt att den fick avlivas senare på dagen.
Enligt ansökan skedde angreppet på älgen ”mitt i bebyggelse med skola, motionsspår och skidspår där skolklasser och allmänhet vistas dagligen”.
I ansökan framhålls att byborna efter händelsen med älgkalven fått en obehaglig
känsla. Och man befarar att fler djur skall angripas på liknande sätt.
Långt ifrån lika dramatiskt som i Knåda har det inte varit i värmländska grannbyarna Skällarbyn och Växvik som ligger inom Glaskogenreviret, där det i vinter spårats fyra vargar.
Här handlar det enbart om närgångna vargar. En av de mest dramatiska händelserna är när en varg sprang ute på Bytjärnets is ca 100 meter från en bostad.
Vargen kunde också filmas.
Även här säger Länsstyrelsen nej till skyddsjakt. Ombud för de boende i de två Värmlandsbyarna är Ronny Wester som är förbundsordförande i Rädda Jakten - en utbrytargrupp från Riksjägarna. De har tagit som sin uppgift att göra Sverige vargfritt. I stadgarna finns bland annat krav på att markägare själva ska få bestämma vilka arter som skall få finnas på deras marker.
JB

Gå till arkivet