Två jägare från trakten anhållna för vargjakten på Fansen

2011-08-31 |

Två män, båda jägare, har gripits misstänkta för grovt jaktbrott på den varg som hittades död i februari vid sjön Fansen i sydvästra delen av Bollnäs kommun.
Männen är från trakten där brottet skedde. Redan från första dagen var polisen övertygad om att det var två personer som dödat vargen.

"Tjuvjakt. Brutalitet. En mur av tystnad. Det bestialiska dödandet av vargtiken vid sjön Fansen i Katrineberg norr om Ockelbo är som hämtad ur Kjell Sundvalls film ”Jägarna”.
Enligt den preliminära rapporten från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala hade vargtiken flera revbensbrott, ett brott på vänster framben och en krosskada i skallen. Polisen misstänkte att vargen först jagats med skoter och sedan körts på en eller två gånger för att slutligen dödas med trubbigt våld. Vid brottsplatsen fanns spår efter skoter, skidor och vinterkängor. "skriver Arbetarbladet i tisdagens ledare.
Att de misstänkta männen är jägare har upprört inte minst Jägasreförbundets länsordförande.
- Jag har hoppats och trott i det längsta att det inte skulle vara jägare som låg bakom det här. Men om nu de som sitter anhållna ändå är det så kan jag inte annat än kalla det för ett riktigt lågvattenmärke, säger han till helahälsingsland.se

Kammaråklagare Åse Schoultz vid Riksenheten för miljöbrott, i Östersund, anhöll på måndagsförmiddagen de två männen, en 50-åring och en 40-åring.

Under måndagen anhölls även en 60-årig man från Ockelbo misstänkt för skyddande av brottsling.
Åklagaren måste begära männen häktade senast klockan 12 på torsdag eller försätta dem på fri fot.
En häktningsförhandling kommer att hållas vid Hudiksvalls tingsrätt.

Polisen ville under måndagen inte lämna några ytterligare kommentarer rörande förundersökningen, beroende på att ärendet är i ett mycket känsligt läge. Polisens presstalesman, Mikael Hedström, vill heller inte säga om det är tips från allmänheten som lett fram till att de två männen nu anhållits.

Det finns en belöning på 150 000 kronor till den som tipsar polisen om tjuvjägarna. Efter tjuvjakten startades en insamling h där privatpersoner, organisationer och företag lade sammanlagt cirka 75 000 kronor. Djurens vänner i Götebort lade i ytterligare 75 000 kronor i belöningspotten till den som kom med ett avgörande tips.
Möjligen är det belöningen som triggat någon i grannskapet att berätta vad som skedde där på Fansens is helgen 5 febuari. Först under måndagen 6 februari hittade polis den ihjälkörda/slagna vargtiken sedan en person på söndagen anmält att han upptäckt blod och vargspår på den snötäckta sjön.

Relaterade länkar

Gå till arkivet