Tredje hunden dödad i nygamla Haveröreviret

2013-11-26 |

Förra måndagen meddelade Länsstyrelsen i Gävleborg att inte
tillåta skyddsjakt på två vargar i Ljusdals kommun. En ansökan hade
lämnats in efter dödliga angrepp på två jakthundar som skedde i nordvästra delen av Ljusdal 19 oktober och i ett angränsande område i Jämtland 28 september.
I helgen var det dags igen.

En jämthund dog i bilen på väg till veterinär sedan den hade angripits och skadats av två vargar under lördagen.
I samband med beslutet förra måndagen sa Länsstyrelsen att beslutet kunde komma att omprövas om ytterligare angrepp skedde.
Och nu är vi där, men inte i väntan på en skyddsjakt. Istället är det
dags för Länsstyrelsen att sätta ner foten ordentligt.
Efter två dödliga angrepp är det inte acceptabelt att släppa en tredje hund i
Haveröreviret, som av allt att döma har återuppstått igen.
Första angreppet som kom oväntat och plötsligt får ses som en varningssignal "släpp inga fler hundar, här finns en revirhävdande varg".
Att efter första angreppet ändå släppa ytterligare en jakthund är en oförsvarlig chansning.
När två hundar dödats och ändå släppa en tredje hund då har man tappat
all respekt och omsorg om sin hunds välbefinnande samtidigt som det är uppenbar risk för vargarna att dödas i skuggan av den nya § 28 som hittills
dödat nio vargar sedan början av oktober.
Självklart ska inte Länsstyrelsen tillåta någon skyddsjakt. Istället måste den göra klart att det inte går att släppa fler hundar i reviret eftersom vargar och hundar riskerar att dödas.
En ansökan på skyddsjakt är på väg in till Länsstyrelsen. Men det blir inget beslut förrän tidigast i början av nästa vecka.
Först ska man analysera de DNA-prover som tagits i samband angreppen på de tv senaste hundarna. Sannolikt är det ett nytt par som etablerat sig i det gamla Haverörviret, en av vargarna kan ju vara en av de valpas som Galvenhanen lämnat efter sig i Prästskogsreviret en bit därifrån. Galvenhanen blev ensam i vintras när tiken plötsligt försvann. Han lämnade reviret sent på vårvintern för en ny tik längre ner mot hans gamla trakter.

Gå till arkivet