Trafikskadad vargtik eftersöktes under åtta dygn

2012-01-09 |

Uppdaterad 14 januari
Den varg som blev påkörd på riksväg 80 mellan Bjursås och Sågmyra i Falun torsdagskvällen 5 januari fälldes i går fredag 13 januari, alltså åtta dygn efter att olyckan skedde.
Vilket annan djurart hade eftersökts i åtta dygn. En älg som går undan efter olycka eftersöks ett till två dygn, har den inte återfunnits avbryts eftersöket. Men en varg skall man tydligen ha omkull till varje pris.

Under de åtta dygn som eftersöket pågått har det snöat flera gånger vilket försvårat spårningen. Tidigt kunde man konstatera att vargen, en tik, var skadad i ett ben som hon drog efter sig.
Tiken är liten och utmagrad, troligen handlar det om en årsvalp. Enligt uppgift till rovdjur.se kommer hon från ett närliggande revir där båda de vuxna vargarna saknas.
Tiken är varg nr 2 som av olika anledningar dött i Skandinavien hittills i år. I början av veckan sköts en varg i Hedmark på licensjakt.
Spårningsarbetet efter tiken försvårades av att det fanns flera vargar i området, och att det snöade flera gånger. SVA dit vargen nu förts ska göra en grundlig undersökning för att möjligt fastställa att det är rätt varg som skjutits. 

Gå till arkivet