Tio björnar mer än förra året får skjutas i Gävleborg

2011-07-20 |

50 björnar får skjutas i Gävleborgs län i höst. Det är en ökning med tio björnar jämfört med föregående år.
Jägareförbundet ville skjuta ytterligare fem djur.

Viltförvaltningsdelagetionen har tidigare beslutat att licensjakten på björn delvis ska riktas mot den nordvästra delen av länet, där de björntätaste områdena finns.
Det innebär en konstruktion att 40 björnar får fällas inom hela länet. När dessa är fällda får återstående 10 björnar skjutas i Bollnäs kommun norr om Voxnan och väster om Ljusnan, Ljusdals kommun väster om Ljusnan samt inom hela Ovanåkers kommun.

I Västernorrland är licensen sex björnar färre än förra året. 18 björnar får fällas inom hela länet.
Motivet till sänkningen är senaste årens björnobs visar en vikande trend samt att tidigare års tilldelade kvoter inte fyllts. Fyra björnar har dessutom tågdödats under året.

Övriga län ha gett följande licenser: 90 i Jämtland, 38 i Dalarna, 25 i Västerbotten och 72 i Norrbotten. Två björnar får dödas i de två nordliga kommunerna Torsby och Hagfors i Värmland. Det har inte konstaterats någon föryngring och så många fler björnar än två verkar det inte finnas i länet att döma av rapporterna. Och de få björnar som finns är alla av hankön. Rovdjursföreningen har anmält jakten till JO och menar att det inte finns stöd för jakt i länet eftersom det inte finns någon fast stam och att skador av björn i praktiken är obefintliga.

Så här såg licenserna ut förra året: Norrbotten 72 björnar, Västerbotten 25, Jämtland 90, Västernorrland 24, Dalarna 35, Gävleborg 40 och Värmland 2 björnar. I princip överensstämmer licensen med årets, det är bara Gävleborg som sticker ut med tio fler än förra året.


 

Gå till arkivet