Tillåtet att jaga björn med åtel igen

2014-06-04 |

Det ska åter bli möjligt att jaga björn genom att lägga åt kött, det framgår av Naturvårdsverkets nya föreskrifter som kan tillämpas av länsstyrelserna redan i år. Men beslutet är belagt med vissa restriktioner när det gäller att spåra björn med hund.

Naturvårdsverket har beslutat att åteljakt på björn ska bli tillåten igen efter att ha varit förbjuden sedan 2002. Åteljakten, som innebär att man lockar fram björnar genom att lägga ut kött, antas öka säkerheten och minska skadeskjutningarna. Men Svenska Rovdjursföreningen är kritisk och menar att högre kompetens och etik hos jägarna vore ett säkrare sätt att skydda björnar och människor vid licensjakt.

Av de nya föreskrifterna framgår också att vissa restriktioner ändå kommer att gälla vid licensjakt på björn, något som Svenska Rovdjursföreningen välkomnar. Att följa björnspår med hjälp av hund vid en åtel kommer inte att vara tillåtet. Naturvårdsverket rekommenderar också att högs två hundar får förfölja samma björn vid vanlig licensjakt.

Naturvårdsverkets beslut börjar gälla 19 juni och reglerna kan alltså tillämpas av länsstyrelserna redan vid höstens licensjakt. Beslutet är ett led i den ökade regionaliseringen av rovdjursförvaltningen.

 

Gå till arkivet