Tiken i Rialareviret saknas - Länsstyrelsen tillräckligt säker för att gå ut med nyheten

2012-02-08 |

Foto: Länsstyrelsen. Inge tecken finns efter tiken i Rialareviret.

Länsstyrelsen i Stockholm är nu så pass säkra att tiken i Rialareviret söder om Norrtälje är borta så att de kan gå ut med nyheten.
Tiken har saknats sedan i höstas men det är först nu med spårsnön som man börjar bli säkra på att hon inte längre finns kvar i reviret.
Anledningen till att hon är borta blir än så länge bara spekulationer - tjuvjagad, påkörd eller drunknad är det som kan ha hänt.

Den knappa snön har gjort det svårt att spåra vargflocken i Riala utanför Norrtälje under vintern. Men vid de två spårningar som har gjorts tyder det mesta på att tiken saknas. Den ena gjordes 20 december, den andra 27 januari. Vid bägge tillfällen spårades tre olika vargar.
- En av dem är sannolikt den vuxna hannen som etablerade sig i reviret 2009, säger Andreas Zetterberg vid länsstyrelsen i Stockholm till SvD.

– Om tiken fanns kvar i reviret borde vi ha hittat revirmarkeringar även från henne. Dessutom borde vi ha hittat löpblod. Vi vet heller inte om det finns fler vargar än de tre som vi har spårat hittills, säger Andreas Zetterberg till Norrtelje Tidning.

Länsstyrelsen kommer att göra flera spårningar under februari och mars för att få grepp om vargbeståndet i reviret. Viltskadecenter kommer också att analysera de DNA-prover som man tagit i reviret för att se om vargparet fått fler valpar. Analysen beräknas vara klar inom en månad.

Rialatiken är den åttonde vargen som saknas mer elle rmindre oförklarligt hittills i Sverige sedan i höstas.

Relaterade länkar

Gå till arkivet