Sveriges befolkning vill ha rovdjur

2011-10-11 |

Majoriteten av svenskarna säger att den gillar våra fyra stora rovdjur.
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har tagit fram rapporter om svenskars inställning till rovdjur- och rovdjurspolitik, samt om hur attityderna skiljer sig mellan storstäder (Stockholm) och glesbygd.

På såväl nationell nivå som i rovdjurslänen är majoriteten positiv till de fyra stora rovdjuren björn, varg, lo och järv. Stödet är dock mycket högre i Stockholm (upp till 86 procent) än i rovdjurslänen (mellan 56-70 procent). Siffrorna gäller 2009.


Attityder till rovdjur

En majoritet av svenskarna är positiva till våra fyra stora rovdjur.

Siffran skiljer sig från 64-73 procent i riket till 56-70 procent i rovdjurslänen (Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland).

Stockholms län avviker från övriga Sverige, med ett mycket högt stöd för alla fyra stora rovdjur, 80-86 procent.

Både björnens och vargens popularitet har minskat jämfört med 2004. Björnens popularitet har minskat så mycket att den närmar sig samma nivåer som vargens.

Lodjuret är det mest populära rovdjuret.

En majoritet av befolkningen accepterar de antalsmål för björn och varg som riksdagen beslutat om, på såväl riks- som länsnivå.

I rovdjurslänen finns det dock kommuner där en majoritet inte accepterar dessa antalsmål. I Dalarna är detta Älvdalen, Rättvik, Malung, Mora och Vansbro.

Källa: SLU, 2009

Relaterade länkar

Gå till arkivet